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Ausone 1990 600cl

1er Grand Cru Classé A | St. Emilion | Bordeaux | France
CHF 7’458.90
Critics scores
19 Rene Gabriel
Ein grosser Ausone! Das war mir bereits bei der Fassprobe (18/20) klar: Defensive, süsse Nase mit würzigem Terroir; sehr sauber, Waldhimbeeren, Ähnlichkeiten mit einem grossen Rioja. Feiner, femininer Gaumen, samtiges Tannin, ausgeglichen mit zartem, süsslichen Nachklang. Besser als der 89er. In der Fruchtphase notierte ich ihn ebenfalls mit 19/20 Punkten. Dies lässt vermuten, dass dieser Wein um 2010 zu den schönsten 90ern gehören wird. Auf alle Fälle reicht das Tanninpotential noch für viele Jahrzehnte! 99: Tiefe, satte Farbe, feiner Wasserrand. Offenes, leicht schokoladiges Bouquet, was einen bereits reifenden Merlot anzeigt, Honigspuren, aber auch ein feiner Luftton darin. Weicher Gaumen, feinsandiges Extrakt, noch starke, leicht kernige Adstringenz, wird sich weiter entwickeln, aber seinen Genusshöhepunkt etwas vor dem 88er erreichen. 00: Magnumflasche: Zu Beginn eher schwierig, dann süsser werdend, rotbeerige Tendenzen, zarte Honignote, vielschichtig. Im Gaumen viel Konzentration, sattes, fast komprimiertes, essenzartiges Extrakt, trockene Adstringenz. Ein Gewaltswein, der erst in etwa zehn Jahren mit seiner richtigen Genussphase beginnt. 19/20 2005 – 2025
19 Rene Gabriel
Ein grosser Ausone! Das war mir bereits bei der Fassprobe (18/20) klar: Defensive, süsse Nase mit würzigem Terroir; sehr sauber, Waldhimbeeren, Ähnlichkeiten mit einem grossen Rioja. Feiner, femininer Gaumen, samtiges Tannin, ausgeglichen mit zartem, süsslichen Nachklang. Besser als der 89er. In der Fruchtphase notierte ich ihn ebenfalls mit 19/20 Punkten. Dies lässt vermuten, dass dieser Wein um 2010 zu den schönsten 90ern gehören wird. Auf alle Fälle reicht das Tanninpotential noch für viele Jahrzehnte! 99: Tiefe, satte Farbe, feiner Wasserrand. Offenes, leicht schokoladiges Bouquet, was einen bereits reifenden Merlot anzeigt, Honigspuren, aber auch ein feiner Luftton darin. Weicher Gaumen, feinsandiges Extrakt, noch starke, leicht kernige Adstringenz, wird sich weiter entwickeln, aber seinen Genusshöhepunkt etwas vor dem 88er erreichen. 00: Magnumflasche: Zu Beginn eher schwierig, dann süsser werdend, rotbeerige Tendenzen, zarte Honignote, vielschichtig. Im Gaumen viel Konzentration, sattes, fast komprimiertes, essenzartiges Extrakt, trockene Adstringenz. Ein Gewaltswein, der erst in etwa zehn Jahren mit seiner richtigen Genussphase beginnt. 19/20 2005 – 2025
92 Robert Parker
Long-time readers of this publication know that I believe Ausone is the most intellectually challenging wine made in Bordeaux. The wine often tastes as if it needs 40-50 years to shed some of its astringency and closed style. The 1990 is not a charming, precocious wine. It is closed, but the color is a dense, dark ruby with no amber or orange at the edge. The fruit is sweeter, and the wine is more muscular, richer, and broader in the mouth, without losing Ausone's tell-tale minerality, spice, and curranty fruit. There is a good inner-core of sweet fruit in this medium to full-bodied wine that needs another 15-20 years of cellaring. Can the 1990 possibly rival the 1983 or 1982? Perhaps ... but don't bet on it. Anticipated maturity: 2008-2030.
92 Wine Spectator
Chewy, monolithic wine. Aromas of dried herbs and berries. Full-bodied, with velvety tannins and a tar, tobacco aftertaste. Puckers your mouth with tannins. Will improve with age.--1990 Bordeaux retrospective. Best after 2005. 2,150 cases made. ?JS
92 Robert Parker
Long-time readers of this publication know that I believe Ausone is the most intellectually challenging wine made in Bordeaux. The wine often tastes as if it needs 40-50 years to shed some of its astringency and closed style. The 1990 is not a charming, precocious wine. It is closed, but the color is a dense, dark ruby with no amber or orange at the edge. The fruit is sweeter, and the wine is more muscular, richer, and broader in the mouth, without losing Ausone's tell-tale minerality, spice, and curranty fruit. There is a good inner-core of sweet fruit in this medium to full-bodied wine that needs another 15-20 years of cellaring. Can the 1990 possibly rival the 1983 or 1982? Perhaps ... but don't bet on it. Anticipated maturity: 2008-2030.
92 Wine Spectator
Chewy, monolithic wine. Aromas of dried herbs and berries. Full-bodied, with velvety tannins and a tar, tobacco aftertaste. Puckers your mouth with tannins. Will improve with age.--1990 Bordeaux retrospective. Best after 2005. 2,150 cases made. ?JS
Producer
Château Ausone
Château Ausone has produced wine for close to four centuries in commemoration of the Roman poet, Decimius Magnus Ausonius, who once owned over 40-hectares of vines in Saint-Émilion. A great Right Bank producer, Ausone is one of the only four estates, along with Cheval Blanc, Angélus, and Pavie to be classified as a Premier Grand Cru Classé A-grade property in the appellation. Today, following in direct lineage of 17th century owners the Dubois-Challon-Vauthier family, Alain Vauthier and his daughter Pauline own and manage the estate. Located just outside of the Saint-Émilion village, Ausone owns what is rumored to be the best terroir in Bordeaux, a steep 7-hectare plot perched on a hillside. From 1993 to 2013, famed enologist Michel Rolland worked with the family offering invaluable input on the winemaking approach. These important founding years helped even more to propel this already impressive château to the top ranking producers from around the globe. Ausone is known by its inimitable mineralistic style which is culminated by the massive limestone deposits in the soil. The wines are overall rich, complex, and increasingly oaked.