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Sori San Lorenzo 2011 75cl

DOC | Langhe | Piemonte | Italie
CHF 378.35
Évaluations et Scores
96 Robert Parker
The exciting 2011 Sori San Lorenzo is a wine of enormous beauty and grace. Gaia Gaja classifies her three single vineyard Langhe Nebbiolo wines as follows: Costa Russi is “flowers;” Sori Tildin is “fruit;” and San Lorenzo is “plant” (with more structure and a more compact feel). San Lorenzo does indeed boast a strong mineral component of pencil shavings and crushed granite, followed by red cherry and soft spice. The wine’s tannins start off harder than the other wines, but soften with time. Drink: 2018-2040.  I have some happy news to report from the exciting world of Angelo Gaja. The estate that was notoriously difficult (if not impossible) to visit for those outside the wine trade is now opening its doors to the public. There is a steep entrance fee, but the scheme makes perfect sense in my option. Any wine lover can make an appointment to tour the estate and sample wine for up to 300 euros a person. The money must be paid to charity as none of the proceeds go to Gaja. If you have a favorite non-profit organization, make a donation in that amount. Once you send receipt of payment to Gaja’s tasting room staff, your visit will be granted. It sounds like a fair exchange to me.
94 Wine Spectator
Shows the breadth of the vintage, but also freshness and subtle cherry and plum flavors amid the menthol, mocha and spice notes. This turns more elegant and refined on the finish, showing fine equilibrium and length, with a sandalwood aftertaste. Best from 2017 through 2028. 833 cases made.
Producteur
Gaja
Le Barbaresco ne serait pas ce qu’il est aujourd’hui sans l’emblématique Gaja et sa renommée. Ce domaine vénérable a non seulement attiré l’attention du monde entier sur le Barbaresco, mais il a également démontré le potentiel qualitatif de cépages autres que le nebbiolo, notamment des variétés exogènes. C’est en 1859, que Giovanni Gaja a décidé de fonder une cave afin d’assurer l’approvisionnement de son restaurant en vins aptes à se marier avec ses plats. Aujourd’hui, la société est dirigée par les 4ème et 5ème générations, Angelo Gaja et ses enfants. En 150 ans, le domaine s’est métamorphosé et les vins tranchent avec le style régional, non seulement en raison de leur niveau qualitatif mais également pour leur caractère unique. Les sélections parcellaires sont assemblées à partir de nebbiolo et barbera, comme tous les vins régionaux avant l’entrée en scène de la dénomination DOCG. Celle-ci, introduite en 1966, rend obligatoire l’élaboration de vins issus à 100% de nebbiolo. D’où la décision d’Angelo de déclasser une grande partie de ses sélections parcellaires pour commercialiser ses vins sous la dénomination Langhe Nebbiolo DOC, cela afin d’affiner le style particulier qu’il recherchait. A présent, Gaja propose au total 12 vins du Piémont, de même que 7 vins toscans de Montalcino et Bolgheri.