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Alíon 2021 150cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Espagne
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Évaluations et Scores
96 Robert Parker
The vintage released in 2025 is the 2021 Alión, a year to remember, one of the best in recent times; it was relaxed and textbook in all senses, with snow in the beginning of the year, a mild spring disturbed only by frost in Pesquera that didn't affect other villages, a relatively cool summer that slowed things down, and the grapes ripened to perfection without rain after September. They used grapes from 13 different villages throughout the Ribera del Duero, 130 hectares. The grapes are cooled down for 24 hours, and once destemmed, they are put in the oak and stainless steel vats, where they undergo a five-day cold soak and then native fermentation through a "pied de cuve." It has 14.5% alcohol, a pH of 3.81 and 4.8 grams of acidity (tartaric). It's very fresh and fruit-driven, with the balance and elegance of the cooler years, a little austere, with very elegant and polished tannins and a different quality, when the grapes ripen slowly. They believe 2024 has the potential to be like 2021, after the 2022 and 2023 vintages were a lot more challenging. This is a large production of 244,244 bottles, 7,075 magnums and some larger formats. It was bottled in June 2023.
95 James Suckling
A pretty deep but fresh and harmonious wine that can be consumed early. It’s from a blend of Ribera del Duero vineyards. Fascinating aromas of fine spices, dark chocolate, dark cherries, blackberries and cedar wood. Medium- to full-bodied with fine, chalky tannins and a lasting finish. Impeccable balance. A textbook Ribera del Duero that gives a panoramic view of the region. Drink from 2025.
Producteur
Bodegas Vega Sicilia
A l’apogée des producteurs légendaires de vins rouges d’Espagne, Vega Sicilia offre, avec une régularité absolue, les meilleures cuvées de Ribera del Duero, à la fois en termes de profil et d’approche. Le domaine se trouve à Valbuena de Duero et a intégré le giron de la famille Alvarez en 1982. Il comprend presque 1 000 hectares de terres et de ce fait, se classe comme le plus grand domaine d’Espagne, même si 25% de sa superficie seulement sont plantés en vignes. Sa cuvée la plus illustre, Unico, assemblage délicieux de tinto fino (tempranillo) et de cabernet-sauvignon, se bonifie grâce à un élevage prolongé en barrique dont la durée a été peaufinée au fil des ans pour conserver au final une fraîcheur adéquate. Citons également l’exceptionnelle Reserva Especial, cuvée non millésimée qui réunit les meilleures sélections de tinto fino, cabernet-sauvignon et merlot, et fait traditionnellement l’objet d’un élevage de 10 ans. Le second vin naît dans le vignoble le plus influent de Ribera del Duero et se prénomme Valbuena. Assemblé à partir de tinto fino, malbec et merlot, il se singularise par une présence fruitée plus prononcée.